Co potrebujem:
- Perfektne ostry nuz
- Kure
- Dve ruce

HINT: Rozdelte si ruce na "cistou" a "spinavou".
Cista ruka je ta, kterou drzite nuz, podavate si ruzne nadobi, koreni atd., tahle ruka se
za normalnich okolnosti nikdy nedotyka zpracovavanych potravin.
Spinava ruka je ta, ktera drzi a zpracovava maso, hnete testo atd. zkratka je v primem
kontaktu s tim, co cloveka pri vareni obvykle upatla.
Tenhle zvyk se pri vareni hodi tak nejak vseobecne, nejen v tomto pripade.

Jak na to:
1. Vydrhnout ruce, spinu z pod nehtu vydrbat kartackem atd., nejsme preci prasata
2. Ocuchate kure, jestli nesmrdi, nejsme preci prasata, abysme jedli skazene maso
3. Obtahnout nuz, aby byl perfektne ostry. Vhodny je mensi uzsi nozik s uzkou ostrou spickou (na fotkach je sem tam k zahlednuti)
4. Kure polozte na bricho v poloze na dog style fucking - zadkem k sobe.
5. Uriznete kridla v prvnim kloubu od tela, takze zbydou jen takove pahyly k "loktu".
6. Okolo patere vedte rez az na kost od hlavy, az k biskupovi. U biskupa pravaci zahnou doprava okolo biskupa, levaci doleva.
7. Pri vykostovani se delaji 2/3 prace rukou (spinavou), nozem je obvykle potreba jen sem tam riznout nejaka slacha, nebo
prilis pevna blanka, ktera nechce pod tlakem prstu povolit. A jeste je dobre mit na pameti, ze kdyz uz nozem rezete, smerovat
ostri stale smerem proti kosti, na nuz netlacit a spis nozem hodne pizlat dopredu a dozadu, pricemz maso tahnete smerem od kosti.
Uvidite, jakym fofrem nuz pojede bez pouziti jakekoliv sily. Na nasledujicim obrazku jsou videt predesle kroky + na prave casti
jsem odhrnul kus masa co sel celkem bez problemu, takze kde jsou ufikla kridla a jak jsem vedl rez.


8. Pokracujte v paceni prstama podel hrudniku, sem tam je potreba trosku riznout nakou blanku, jinak to v tehle
fazi jde rukou celkem samo, az k mistu, kde vpredu narazite na kloub kridla a vzadu na kloub nohy. Kridla si zatim
nevsimejte, kloub nohy vypacite z jamky, prerezete slachy okolo a pak v pohode rukou odstranite maso az k te velke
chrupavce na brise. Na nasledujicim obrazku vpravo od prstu vidite, jak to vypada, kdyz na vas vykoukne kloub (jeste
nevypacenej a s prirostlyma slachama), napravo je kloub uz vylomenej a kure vykostene az k spodni chrupavce.
Tohle udelate na obou stranach a tady zacina prvni vetsi pizlani, pac maso u te brisni chrupavky docela dost drzi,
takze ho musite pekne opizlat od zadku smerem dopredu az kam vam to pohodlne pujde, netreba se dal krkolomne prodlabavat,
proste kam az to je pohoda, tam to orezte, jakmile to zacina bejt opruz, ze se tam blbe dostavate a zacina vsechno prekazet atd.,
jdete k dalsimu kroku.


9. Takze spodni cast mame, vratime se nahoru ke kridlum. Obnazte nozikem kloub, jak nejlepe to jde (tady se kloub nevylamuje!).
A potom z VNITRNI strany kurete cpete prst okolo kosti, az kam to pujde. Na druhem konci na kosti visi jeste par slach, az
bude kost takle prstem dobre ostouchana a uvolnena, lepe se v tom zmatku zorientujete, abyste videli kam z vnejsi strany ke kosti fiknout,
abyste odrizli tech par slach, co kost jeste drzi. Viz. nasledujici obrazek (bohuzel se moc nepovedl, ale na detailu v levem hornim
rohu se vam pri trose snahy podari rozlisit prst prostrceny vedle kosti, ktera je tesne pod nim. Az oriznete vsechny slachy
a kost je uplne volna, prostrcite ji dovnitr. Chce to trosku sily, nicmene nebojte, to maso i kuze je dost pruzna na to, ze to nepotrhate
a kost dovnitr protahnete.


10. Totez udelate i na druhe strane. A ted zacne teprve trocha piplani. Da se rici, ze zatimco horni cast kurete vykostite
v podstate jen rukou, spodni cast je mene pratelska a vsechno se tam musi rezat. Zatim jsme se propizlali okolo te spodni
chrupavky a jedine, za co nam jeste drzi maso jsou na kazde strane hrudniku takove dve kosti srostle do tvaru, jako kdyz
spojite na ruce palce a ukazovacky do tvaru takove te pici, tak nejak tak. Tady dost tezko radit, proste pizlejte jak to jde.
Ze zacatku tak, ze tahnete skelet nahoru a pizlate proti kosti, ke konci si budete asi chtit kure nejak natocit, abyste
tam lepe videli a doriznout zbytek... a voala, mame skelet oddeleny od masa!


11. Jedine, co jeste zbyva dodelat je vykosteni nohou. To se provadi rezem na VNITRNI strane stehna,
tj. na strane nohy smerem k telu kurete. Tzn. tak, jak mate ted kure pred sebou rozbalene,
je to vlastne na horni strane. (pozn.: Nekteri lide vykostuji nohy hned v prvnim kroku vykostovani,
nicmene me to takhle prijde o hodne pohodlnejsi...) Proste riznete proti kosti od kloubu (pres ten prostredni)
az po kloub. Na nasledujicim obrazku vidite jak jsem nohu rizl od kloubu po kloub (to maso se takhle rozsklebi celkem samo).


12. Potom zacnete odrezavat slachy od tech krajnich kloubu az smerem k tomu prostrednimu. Na tom prostrednim
totiz visi nejvic veci, takze kdyz si to takhle odrezete az k tomu strednimu kloubu, muzete ty kosti prizvednout,
maso visi za ten stredni kloub a celkem pohodlne takhle zbytek masa od stredniho kloubu odrezete.
Mno... a je to hotove, mate kure svlecene az na kost a kabatek z kuze a masa.
Jeste odriznete toho cirkevniho hodnostare, ktery je na me fotce vlevo a ja na to zapomel
a vsiml si ho az pozdeji.


Skelet rozrezte na mensi kusy a spolu s biskupem a vsema ostatnima kostma hodte do kastrolu.
STAY TUNED ... MORE TO COME ... CHICKEN DIVISION ENJOYS THE RIDE ...